Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

Skorzystaj z wyszukiwarki-wpisz interesujace słowo/słowa
Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopi z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Przepis na serdelki

Przepis na serdelki

 

 


Składniki:

 

 

 

Wieprzowina średnio tłusta 3 kg
cielęcina bardzo dokładnie
wyżyłowana 1,5 kg
słonina 0,5 kg
sól 5 łyżek
saletra 2 łyżeczki
pieprz mielony 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka




Mięso pokrajać w kawałki o boku ok. 2 cm. Sól dokładnie wymieszać z saletrą, następnie z mięsem, ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zemleć  dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o gęstych oczkach, dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wyrabiać na jednolitą masę, dodając stopniowo wodę, w ilości jaką mięso wchłonie.
Osłonki napełniać dość luźno, przewiązując szpagatem co 5-7 cm (ale w jednakowych odstępach). Wędzić dymem gorącym ok. 40 minut i następnie ostudzić lub wędzić dymem ciepłym ok. 50 minut, zanurzyć we wrzątku i przetrzymać w nim 15-20 minut oraz ostudzić. Wędlina nietrwała.



Dodano: 22-01-2011
Odsłon: 775
Obecna ocena: 0 głosów
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi

.