Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 24 000 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Salceson biały (włoski)

Salceson biały (włoski)

 

 

 

 

Składniki:



Głowa wieprzowa 1 szt.
nóżki wieprzowe 4 szt.
skórki wieprzowe, serca, podgardle,
skrawki i obrzynki mięsa razem
ok. 2, 5 kg
sól 7 łyżek
pieprz mielony 1 łyżeczka
ziele angielskie 15 ziaren
liść laurowy 3-4 szt.
osłonka z żołądka wieprzowego lub
pęcherza wieprzowego albo wołowego.


Dobrze posoloną wodę zagotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, włożyć głowę i pozostałe surowce i gotować na wolnym ogniu do stanu półmiękkiego. Następnie oddzielić mięso od kości głowy, a wszystkie składniki podrobowe i mięsne pokroić w dość dużą kostkę. Wywar należy odcedzić i dodać do pokrojonych składników w takiej ilości, aby otrzymać średniej gęstości masę, którą po dokładnym wymieszaniu z pieprzem i ewentualnym dosoleniu do smaku włożyć do osłonek (luźno) i zaszyć lub zawiązać szpagatem wszystkie otwory osłonki. Tak przygotowane salcesony wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 50-60 minut. Wypływające na powierzchnię salcesony nakłuć cienką igłą.
Pod koniec gotowania salcesony nakłuć cienkim patyczkiem lub grubą igłą; jeżeli wypływa mętna ciecz należy gotować aż wypłynie czysty tłuszcz. Ugotowane salcesony wyjąć, ułożyć na stolnicy lub desce, nakryć drugą, obciążyć (prasować) i przenieść do chłodnego pomieszczenia, w celu ostygnięcia. Salcesony należy przechowywać w chłodziarce lub bardzo chłodnej spiżarni. Wyrób krótkotrwały.



Dodano: 22-01-2011
Odsłon: 2002
Obecna ocena: 0 głosów
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi
a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka aleksander pope aleksandretta alexander pope Androcur anemia anizotropia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia chorobowość choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca cis cyrkiel czas marynowania david douglas deceleracja delfiny destylacja diapozytyw drozd szama duroplasty dymarka dyspersja dąb dźwigar egzaltacja ektozon elastomery erotyzm Fornir fumagilina gastrobamat gęś glikozydy glony Gnomon gołąbek diamentowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms kaszalot kaszanka kiła klasycyzm konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kulinaria kwinaria laminat LAMINATY libido marynata do mięs marynaty MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małże MODZELE morawy mrówki mucilago napełniacze nelson nerwica niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy owady ozór wołowy oświecenie państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pcv peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pigmenty weglowe plama plamka plastik pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren wysokoudarowy poliuretan poliwęglan poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja antybiotyków produkcja zniczy PS psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rakurs rehabilitacja religia robinul robuden rozella białolica ryby salceson SAN schizofrenia seks seler sex silikon silikony skrobia smalec SOLANKA spawanie spawanie plazmowe stabilizatory stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm synogarlica szabla turecka szczeżuja szewska kasza szynka teologia topola tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wyżarzanie normalizujące wątrobianka YHdAKx yomesan Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze ] ślimaki świece żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice poliestrowe

.