Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

Skorzystaj z wyszukiwarki-wpisz interesujace słowo/słowa
Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopi z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Klopsy po krakowsku

Klopsy po krakowsku

 

 






500 g rozbratla, łaty lub pręgi

pęczek natki pietruszki

100 g wędzonego boczku

bułka

cebula

jajko

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

oliwa

pół szklanki bulionu

mąka

łyżka białego wina

 

 

 

 

 

Mięso i boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, natkę posiekać. Mięso i boczek wymieszać z cebulę, pietruszką, jajkiem oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kule, panierować w mące, smażyć na silnym ogniu na oliwie. Przełożyć do rondla, podlać bulionem oraz winem; dusić ok. 15 minut. Wyłożyć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, zaciągnąć mąką. Podawać z puree ziemniaczanym i zestawem surówek lub kwaszoną kapustą gotowaną z grochem.



Dodano: 06-06-2011
Odsłon: 180
Obecna ocena: 0 głosów
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi

.