Strona główna Przepisy
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

Skorzystaj z wyszukiwarki-wpisz interesujace słowo/słowa
Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopi z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Przejdź do formularza aby dodać tekst


Mięso duszone w słojach wekowych

Mięso duszone w słojach wekowych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie lub królicze opłukać ciepłą wodą, odsączyć, usunąć kości i pokrajać na kawałki wielkości ok. 5 cm. Kawałki mięsa obsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu (dobrze rumieniąc), lekko posolić i przełożyć do rondelka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową (koncentrat), zalać mięso w rondelku dodając liść laurowy, ząbek (lub więcej) czosnku, szczyptę majeranku, pieprzu oraz papryki i dusić pod przykryciem, aż będzie na wpół miękkie. Ilość sosu w rondlu uzupełnić wodą w czasie duszenia tak, aby mięso było prawie pokryte sosem. Pod koniec duszenia część sosu odparować na ostrym ogniu.
Gorące mięso nakładać do gorących słoi, wlać sos, słoje zamknąć i poddać obróbce cieplnej.



Dodano: 22-01-2011
Odsłon: 382
Obecna ocena: 0 głosów
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi

.