Strona główna
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości 
Nawigacja

sondy
Jak oceniasz wiedze w portalu
Przydatna wiedza
Może być
Wiedza nieprzydatna

Wyniki

Skorzystaj z wyszukiwarki-wpisz interesujace słowo/słowa
Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopi z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Przejdź do formularza aby dodać tekst

Asymilacja jako powszechne zjawisko


Asymilacja jako powszechne zjawisko

 

 

 Znaczenie asymilacji polega na tym, że jest to zjawisko niezwykle powszechne, mające podstawowe znaczenie dla życia wszystkich organizmów — zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.
 Asymilacja odbywa się zarówno w roślinach lądowych jak i wodnych. Wiele roślin wodnych obok zielonego barwnika — chlorofilu posiada inne jeszcze barwniki, co im nadaje kolor brunatny, czerwony lub siny i umożliwia lepsze wykorzystanie światła w wodzie. Z tego wynika, że poza nielicznymi organizmami, asymilującymi dwutlenek węgla bez zielonych barwników, a co za tym idzie — i bez światła, u olbrzymiej większości organizmów do asymilacji potrzebny jest chlorofil i światło, jako źródło energii, oraz obecność dwutlenku węgla i wody. To są zasadnicze czynniki asymilacji.
Natężenie tego procesu na ziemi jest tak wielkie, że ilość przerobionego dwutlenku węgla na cukier w ciągu roku na lądach i oceanach oblicza się na 200 miliardów ton. Dla porównania warto dodać, że ilość dwutlenku węgla, uzyskanego ze spalenia węgla kamiennego przez człowieka na całej kuli ziemskiej, wynosi zaledwie 6 miliardów ton rocznie.



admin, 01-03-2012, odsłon: 325
Dodaj komentarz
Twoje imie i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:



tagi

.