. .
Strona główna
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog  Informacje 

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 29 635 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst

Szukaj

Wprowadź szukany wyraz bądź frazę:
Wyniki wyszukiwania (20):

1. Mięso
Mięso



Mięso jest jednym z podstawowych i najdawniejszych pokarmów człowieka. Jest ono najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w mięsie zwierzą...
2. Peklowanie
Peklowanie  




Peklowaniem nazywamy specjalny rodzaj marynowania mięsa, nie tylko zabezpieczający je przed psuciem się, ale również nadający mu specyficzny, wysoko przez znawców ceniony smak. Peklowanie po...
3. MACEROWANIE
MACEROWANIE                           MACEROWANIE — w kuchni operacja polegająca na moczeniu produktu w aromatyzowanym płynie lub alkoholu, np. mięsa (marynowanie) albo ow...
4. Marynowanie wieprzowiny
Marynowanie wieprzowiny
      Składniki:
+ 1 kg wieprzowiny
+ 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
+ 2 cebule
+ trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w płynie
+ jałowiec
+ 8-12 ziaren pieprzu...
5. Marynaty do mięsa
Jak przygotować marynatę do mięsa?       Jeśli bierzemy się za marynowanie mięsa DOBRZE BY BYŁO MIEĆ MOŹDZIERZ. Ale nie taki z którego się strzela tylko do rozcierania przypraw. Jest to stary przyrząd kuchenny, ale nawet w naszych...
6. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa         Jest wiele sposobów na marynowanie mięsa, ale głównie sól i przyprawy potrafią odpowiednio zamarynować.W zależności od wielkości kawałka i rodzaju mięsa można je grubo obsypać solą ...
7. Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów  

-grzyby -ocet (5%) -sól -pieprz -ziele angielskie -liście bobkowe
Na każdy litr octu należy przygotować 50 gramową mieszankę przypraw.
Najlepszymi grzybami do marynowania są:...
8. Marynowanie mięsa drobiowego
Marynowanie mięsa drobiowego
        Marynata do mięsa drobiowego


Aby zrobić marynatę potrzeba:


-2 szklanki maślanki naturalnej,
-cebula,
-seler,
-marchew,
-olej s...
9. Marynowanie mięsa w alkoholu
Marynowanie mięsa w wódce





Składniki na marynatę:
Wódka sos sojowy sól tymianek (opcjonalnie)
liść laurowy pieprz     Marynatę do mięsa przygotowujemy w pro...
10. Marynowanie dziczyzny
Marynata do dziczyzny       Składniki do marynaty:

czerwone wino wytrawne, pieprz ziarnisty,
owoce jałowca, czosnek, pieprz mielony, sól.      
Czas marynowania 1-2 dni. Ewent...
11. Marynowanie mięsa wieprzowego
Marynowanie mięsa wieprzowego


Przepis na marynowanie mięsa wieprzowego jest niezwykle prosty:
Wodę mieszamy z winnym octem w proporcjach 250 mililitrów wody do 200 mililitrów winnego octu. Do tego dodajemy tr...
12. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa



Do marynaty mięsnej potrzebujemy:
Cebule, 1 łyżeczka papryki, sól, 250 mililitrów octu, 1/2 litra wody, liść bobkowy, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie jałowiec.

13. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa
Do przyrządzenia marynaty mięsnej będzie potrzebne:     Po 5 dekagramów marchwi, selera, pietruszki i cebuli. Do tego jedna łyżka oleju i octu, kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, 1 liść bobko...
14. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa


Jednym z ciekawszych przepisów na marynowanie mięsa jest przepis:"Marynata al'a pizza".

Polega on na zrobieniu marynaty z dodatkiem przypraw i składników używanych do sporządzenia pi...
15. Marynowanie mięsa
   
Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa nazywa się inaczej bejcowaniem mięsa. Marynuje się mięso z natury twarde takie jak dziczyzna, wołowina, albo o smaku nie zbyt dobrym np. baranina. Za pomocą marynaty można przyrządzić...
16. Papryka roczna-Pieprz turecki-Pieprzowiec Capsicum annuum L.
17. Potrawy mięsne pieczone
18. PRZECHOWYWANIE MIĘSA KOŃSKIEGO
19. Marynowanie mięsa końskiego
20. Konserwacja żywności - sposoby oraz historia konserwowania


tagi
1 a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS acetal ACETYLEN adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka akwedukt aleksander pope aleksandretta alexander pope Androcur anemia anizotropia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka baranina barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion bęben drażetkarski białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu BUDOWA SKORY bunt celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia cholangiografia chorobowość CHOROBY CHRZANU choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca ciecz zwilżająca cis cyrkiel czas marynowania david douglas deceleracja delfiny depresja destylacja diapozytyw drozd szama duroplasty dymarka dyspersja dąb dźwigar egzaltacja ektozon elastomery EP erotyzm etery celulozy Fornir FRANKO fta fumagilina garbniki gastrobamat gęś glediczja glikozydy glony gluteiny Gnomon gołąbek diamentowy granulat parafinowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny influmin jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms karbid karola kaszalot kaszanka katalizator ujemny kiła klasycyzm kompas konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kubanik kubanik mniejszy kulinaria kwinaria laminat LAMINATY laminaty poliestrowe leki libido lignina liść bielunia magnes marynata do mięs marynaty marynowane mieso MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małpy małże metakrylan metylu metka mieso MODZELE morawy mrówki mucilago mycochlorin na czym polega spawanie gazowe napełniacze nehba nelson nerwica niedrożność mechaniczna niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego obniżenie popędu seksualnego u meżczyzn odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy OTOLITY owady ozór wołowy oświecenie państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pchełka pcv pcw pędruś peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pieczenie mięsa pigmenty weglowe pióro piperasol plama plamka plastik plastyfikatory pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliester poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren niskoudarowy polistyren wysokoudarowy polisulfony poliuretan poliwęglan Polska pom poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja produkcja antybiotyków produkcja zniczy przepiórki PS psychologia muzyki psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rak skóry rakurs rehabilitacja religia robinul robuden rozella białolica Rośliny trujące ryby salceson Samolot SAN schab schizofrenia seks seler sex silikon silikony skóra skrobia smalec sok jelitowy SOLANKA spawanie spawanie elektronowe spawanie plazmowe spis treści stabilizatory statyzm stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm synogarlica szabla turecka szczeżuja szczygieł szewska kasza szlamnik szynka szynka litewska teologia termity topola torakotomia tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen walwulotom WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby winniczek wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wykwity pierwotne wyżarzanie normalizujące wątroba wątrobiana wątrobianka włosy YHdAKx yomesan zespół plummer-vinsona Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze ćwiczenia naczyniowe ] ślimak ślimaki świece żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice epoksydowe żywice poliestrowe

. . .