Strona główna
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog  . 

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 34 328 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Bez rejestracji i logowania po prostu wklej artykuł i prześlij go do nas.

Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany artykuł dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst

Szukaj

Wprowadź szukany wyraz bądź frazę:
Wyniki wyszukiwania (22):

1. Mięso
Mięso



Mięso jest jednym z podstawowych i najdawniejszych pokarmów człowieka. Jest ono najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w mięsie zwierzą...
2. Peklowanie
Peklowanie  




Peklowaniem nazywamy specjalny rodzaj marynowania mięsa, nie tylko zabezpieczający je przed psuciem się, ale również nadający mu specyficzny, wysoko przez znawców ceniony smak. Peklowanie po...
3. MACEROWANIE
MACEROWANIE                           MACEROWANIE — w kuchni operacja polegająca na moczeniu produktu w aromatyzowanym płynie lub alkoholu, np. mięsa (marynowanie) albo ow...
4. Marynowanie wieprzowiny
Marynowanie wieprzowiny
      Składniki:
+ 1 kg wieprzowiny
+ 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
+ 2 cebule
+ trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w płynie
+ jałowiec
+ 8-12 ziaren pieprzu...
5. Marynaty do mięsa
Jak przygotować marynatę do mięsa?       Jeśli bierzemy się za marynowanie mięsa DOBRZE BY BYŁO MIEĆ MOŹDZIERZ. Ale nie taki z którego się strzela tylko do rozcierania przypraw. Jest to stary przyrząd kuchenny, ale nawet w naszych...
6. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa         Jest wiele sposobów na marynowanie mięsa, ale głównie sól i przyprawy potrafią odpowiednio zamarynować.W zależności od wielkości kawałka i rodzaju mięsa można je grubo obsypać solą ...
7. Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów  

-grzyby -ocet (5%) -sól -pieprz -ziele angielskie -liście bobkowe
Na każdy litr octu należy przygotować 50 gramową mieszankę przypraw.
Najlepszymi grzybami do marynowania są:...
8. Marynowanie mięsa drobiowego
Marynowanie mięsa drobiowego
        Marynata do mięsa drobiowego


Aby zrobić marynatę potrzeba:


-2 szklanki maślanki naturalnej,
-cebula,
-seler,
-marchew,
-olej s...
9. Marynowanie mięsa w alkoholu
Marynowanie mięsa w wódce





Składniki na marynatę:
Wódka sos sojowy sól tymianek (opcjonalnie)
liść laurowy pieprz     Marynatę do mięsa przygotowujemy w pro...
10. Marynowanie dziczyzny
Marynata do dziczyzny       Składniki do marynaty:

czerwone wino wytrawne, pieprz ziarnisty,
owoce jałowca, czosnek, pieprz mielony, sól.      
Czas marynowania 1-2 dni. Ewent...


tagi
1 a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS acetal ACETYLEN adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka akrydyna aleksander pope aleksandretta alexander pope amadyna wspaniała Androcur anemia anizotropia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion bęben drażetkarski białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu BUDOWA SKORY celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia chipsy cholangiografia chorobowość CHOROBY CHRZANU choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca ciecz zwilżająca cis cyrkiel czas marynowania dąb david douglas deceleracja delfiny depresja destylacja diapozytyw drozd szama drożdże duroplasty dymarka dyspersja dźwigar egzaltacja ektozon elastomery emulsyjny erotyzm etery celulozy Fornir FRANKO FSI fta fumagilina gamametox pylisty garbniki gastrobamat gęś glediczja glikozydy glony gluteiny Gnomon gołąbek diamentowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny influmin jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms karbid karola kaszalot kaszanka kiła klasycyzm kompas konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kubanik kubanik mniejszy kulinaria kwinaria laminat LAMINATY laminaty poliestrowe leki libido lignina liść bielunia Marian Smoluchowski marynata do mięs marynaty marynowane mieso MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małpy małże metka mieso modrak MODZELE morawy mrówki mucilago mycochlorin napełniacze neguvon nelson nerwica niedrożność mechaniczna niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy oświecenie OTOLITY owady ozór wołowy państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafenylenodwuamina parafina parafina do zniczy passerina ciris pchełka pcv pcw peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pigmenty weglowe piperasol plama plamka plastik plastyfikatory pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliester poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren niskoudarowy polistyren wysokoudarowy polisulfony poliuretan poliwęglan Polska pom poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja antybiotyków produkcja zniczy przepiórki PS psychologia muzyki psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rak skóry rakurs rehabilitacja religia robinul robuden Rośliny trujące rozella białolica ryby salceson SAN schab schizofrenia seks seler sex silikon silikony skóra skrobia ślimak ślimaki smalec sok jelitowy SOLANKA spalanie zupełne spawanie spawanie elektronowe spawanie plazmowe spis treści stabilizatory statyzm stałe paliwo rakietowe stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm świece synogarlica szabla turecka szczeżuja szczygieł szewska kasza szlamnik szynka szynka litewska teologia termity topola torakotomia triady tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik UFO ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen walwulotom wątroba wątrobiana wątrobianka WEDZENIE Werticylioza wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby wikłacz ognisty winniczek wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wykwity pierwotne wyżarzanie normalizujące włosy YHdAKx yomesan zespół plummer-vinsona Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice epoksydowe żywice poliestrowe ]

. . .

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij