Strona główna
Rejestracja Zaloguj się
 Strona główna  Encyklopedia  Księga gości  Blog  Informacje 

             Skorzystaj z wyszukiwarki - szukaj wśród 26 561 materiałów

Szukaj:
Wspomóż nas artykułem lub dowolnym tekstem

Wklej artykuł i prześlij go do nas. Interesuje nas tylko czysta wiedza bez opinii i komentarzy.Bardzo prosimy o nie przesyłanie kopii z książek, czasopism lub stron internetowych. Nie mamy czasu sprawdzać każdego tekstu. Za każdy przesłany tekst dziękujemy.

Dziękujemy wszystkim pasjonatom wiedzy za wspólny wysiłek tworzena tej strony.

Przejdź do formularza aby dodać tekst

Szukaj

Wprowadź szukany wyraz bądź frazę:
Wyniki wyszukiwania (20):

1. Mięso
Mięso



Mięso jest jednym z podstawowych i najdawniejszych pokarmów człowieka. Jest ono najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w mięsie zwierzą...
2. Peklowanie
Peklowanie  




Peklowaniem nazywamy specjalny rodzaj marynowania mięsa, nie tylko zabezpieczający je przed psuciem się, ale również nadający mu specyficzny, wysoko przez znawców ceniony smak. Peklowanie po...
3. MACEROWANIE
MACEROWANIE                           MACEROWANIE — w kuchni operacja polegająca na moczeniu produktu w aromatyzowanym płynie lub alkoholu, np. mięsa (marynowanie) albo ow...
4. Marynowanie wieprzowiny
Marynowanie wieprzowiny
      Składniki:
+ 1 kg wieprzowiny
+ 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
+ 2 cebule
+ trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w płynie
+ jałowiec
+ 8-12 ziaren pieprzu...
5. Marynaty do mięsa
Jak przygotować marynatę do mięsa?       Jeśli bierzemy się za marynowanie mięsa DOBRZE BY BYŁO MIEĆ MOŹDZIERZ. Ale nie taki z którego się strzela tylko do rozcierania przypraw. Jest to stary przyrząd kuchenny, ale nawet w naszych...
6. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa         Jest wiele sposobów na marynowanie mięsa, ale głównie sól i przyprawy potrafią odpowiednio zamarynować.W zależności od wielkości kawałka i rodzaju mięsa można je grubo obsypać solą ...
7. Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów  

-grzyby -ocet (5%) -sól -pieprz -ziele angielskie -liście bobkowe
Na każdy litr octu należy przygotować 50 gramową mieszankę przypraw.
Najlepszymi grzybami do marynowania są:...
8. Marynowanie mięsa drobiowego
Marynowanie mięsa drobiowego
        Marynata do mięsa drobiowego


Aby zrobić marynatę potrzeba:


-2 szklanki maślanki naturalnej,
-cebula,
-seler,
-marchew,
-olej s...
9. Marynowanie mięsa w alkoholu
Marynowanie mięsa w wódce





Składniki na marynatę:
Wódka sos sojowy sól tymianek (opcjonalnie)
liść laurowy pieprz     Marynatę do mięsa przygotowujemy w pro...
10. Marynowanie dziczyzny
Marynata do dziczyzny       Składniki do marynaty:

czerwone wino wytrawne, pieprz ziarnisty,
owoce jałowca, czosnek, pieprz mielony, sól.      
Czas marynowania 1-2 dni. Ewent...
11. Marynowanie mięsa wieprzowego
Marynowanie mięsa wieprzowego


Przepis na marynowanie mięsa wieprzowego jest niezwykle prosty:
Wodę mieszamy z winnym octem w proporcjach 250 mililitrów wody do 200 mililitrów winnego octu. Do tego dodajemy tr...
12. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa



Do marynaty mięsnej potrzebujemy:
Cebule, 1 łyżeczka papryki, sól, 250 mililitrów octu, 1/2 litra wody, liść bobkowy, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie jałowiec.

13. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa
Do przyrządzenia marynaty mięsnej będzie potrzebne:     Po 5 dekagramów marchwi, selera, pietruszki i cebuli. Do tego jedna łyżka oleju i octu, kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, 1 liść bobko...
14. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa


Jednym z ciekawszych przepisów na marynowanie mięsa jest przepis:"Marynata al'a pizza".

Polega on na zrobieniu marynaty z dodatkiem przypraw i składników używanych do sporządzenia pi...
15. Marynowanie mięsa
   
Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa nazywa się inaczej bejcowaniem mięsa. Marynuje się mięso z natury twarde takie jak dziczyzna, wołowina, albo o smaku nie zbyt dobrym np. baranina. Za pomocą marynaty można przyrządzić...
16. Papryka roczna-Pieprz turecki-Pieprzowiec Capsicum annuum L.
17. Potrawy mięsne pieczone
18. PRZECHOWYWANIE MIĘSA KOŃSKIEGO
19. Marynowanie mięsa końskiego
20. Konserwacja żywności - sposoby oraz historia konserwowania


tagi
a la Rossini ABERRACJA ABERRACJA SFERYCZNA abordaż ABS adaptacja oka adr akomodacja akomodacja oka aleksander pope aleksandretta alexander pope Androcur anemia Antrykot antybiotyk antybiotyki antykoncepcja hormonalna Apicius Marcus Gavius apodyktyczny arbitralnośc atrament azotan celulozy azymut babilon balistyka barok BARWIENIE TWORZYW SZTUCZNYCH barwniki batalion białka biotechnika biotechnologia bordosol braun BROAD CHURCH bromek potasu celowanie celuloza celuloza regenerowana CENA PARAFINY charakter chemia chorobowość choroby krwi choroby słonecznika ciecz niezwilżająca cis cyrkiel czas marynowania david douglas deceleracja delfiny destylacja diapozytyw drozd szama duroplasty dymarka dyspersja dąb dźwigar egzaltacja ektozon elastomery erotyzm Fornir fumagilina gastrobamat gęś glikozydy glony Gnomon gołąbek diamentowy gryzeina GRZYBY gwarek HIPS historia ile ton waży wieloryb impotencja india infantylny jak obniżyć popęd seksualny john locke kaczka kalmar kalms kaszalot kaszanka kiła klasycyzm konflikty wewnetrzn Konserwy kopernik kopolimer abs kopolimer san kulinaria kwinaria laminat LAMINATY libido marynata do mięs marynaty MARYNOWANIE marynowanie mięs marynowanie mięsa masturbacja maszyna do pisania MAX SCHELER małże MODZELE morawy mrówki mucilago napełniacze nelson nerwica niszczyk zjadliwy nototenia obniżenie popędu seksualnego odczyn nelsona olbrot oleje do zniczy owady ozór wołowy oświecenie państwo wielkomorawskie papugi papuzik para-chlorophenoksyetanol parafina parafina do zniczy passerina ciris pcv peklowanie peklowanie miesa penicylina pet pigmenty weglowe plama plamka plastik pmma pokrzewka pokrzewka jarzębata pokrzewki poliamid polichlorek winylu polichlorek winylu twardy poliestry polietylen poliformaldehyd polimery polimetakrylan metylu Polioksyfenylen Polipropylen polistyren polistyren wysokoudarowy poliuretan poliwęglan poped popęd seksualny portyk posocznica Połyśnica marchwianka PP produkcja antybiotyków produkcja zniczy PS psychologia pracy pszczoły ptak ptaki mówiące PVC płetwal błękitny Radża rak koniczyny rakurs rehabilitacja religia robinul robuden rozella białolica ryby salceson SAN schizofrenia seks seler sex silikon silikony skrobia smalec SOLANKA spawanie spawanie plazmowe stabilizatory stępka streptomycyna strofantyna stylon surrealizm synogarlica szabla turecka szczeżuja szewska kasza szynka teologia topola tworzywa piankowe tworzywa sztuczne tworzywo tymianek tysięcznik ukosowanie utylitaryzm uwłaszczenie waga waga wieloryba walen WEDZENIE wielkomorawskie wielkopąkowiec wieloryb wieloryby wino wróbel wtorne zapalenie otrzewnej wulkany wyżarzanie normalizujące wątrobianka YHdAKx yomesan Zgnilizna twardzikowa na słoneczniku ziemniaki drążone zikkurat zmiekczacze zmiennik znicz znicze ] ślimaki świece żonkil żołądek żywice żywice aminowe żywice poliestrowe

.